The Pavilion by ACME is a new meeting place for London

0

The Pavilion: ACME’s East London meeting place has a lasting twist

The Endeavor Square pavilion in Stratford, London is a new hangout with a sustainable timber structure, courtesy of architecture studio ACME

Stratford has just had a new venue. The Endeavor Square pavilion was just unveiled on a design by ACME, bringing sustainable architecture, fun design and a touch of place creation to this part of East London.

London-based architectural studio director Friedrich Ludewig began designing with a seemingly pristine slate site – an open and still underdeveloped part of the Stratford International Quarter which lies just outside the borders of the Westfield complex and side of the large bridge that takes visitors across the Queen Elizabeth Olympic Park, the Aquatics Center and London’s West Ham Stadium beyond. Surrounded at the moment by construction, newly completed office towers, and enough railroad tracks to make a train watcher happy, the site needed a focus and a focal point – something fun and engaging, welcoming, helpful and strong enough to act as a landmark for its corner of this growing London borough.

Model a meeting place

Enter ACME, which immediately identified, recalls Ludewig, a set of metrics that helped the team define their design for this “vertical square”. Having worked fifteen years ago on the masterplanning of the Olympic park and the bridges, the architect had a strong affinity for the district and its needs. It must have been a building that “says hello from all sides,” he said; one that does not have a flat roof, in order to improve its views across the falls and viewpoints; one that has a garden that pays homage to the nearby park and the origins of the larger site; and a lightweight structure, as it was going to be built on top of a DLR tunnel and train lines.

The first three elements helped ACME shape the shape of the building – it is an expressive volume that swells and plunges, creating a number of stairs and pathways and passageways, terraces and tiered seats, as well as the undulating roof with its terraces and lush natural spaces. wild flower gardens. The very last parameter – weight – was decisive in defining the materials and construction methods of the building. The structure is impressive almost entirely (except for its shallow concrete foundation) of wood.

The inspiring wooden structure of ACME

The Pavilion is an extremely light wooden structure, made from cross-laminated and glued-laminated timber panels, with low embedded carbon content. Parametrically controlled wood finned cladding and timber framing were designed to perfection, forming a building that achieved a rare and “exceptional” BREEAM score of 92%.

This was also made easier by the fact that The Pavilion is connected to Stratford’s district heating and cooling network and has exterior lighting specially designed to minimize light pollution. Protruding slabs and a gorgeous soffit ceiling inside celebrate wood everywhere – while the green spaces created at the top enhance the region’s biodiversity, as they act as a food source for pollinators and a home for them. species of birds and bats.

A nod to alpine landscapes

If walking around the building, with its flowery meadows, hills and long views, conjures up images of Alpine landscapes, you are not far from reality. Drawing on the Alpine architecture and sporting credentials of the nearby Olympic Park, Alpine themes guided the design of the pavilion – and in particular its interiors. Both levels of the building are occupied by Haugen, a delicatessen, brasserie and café inspired by Alpine cuisine, with an interior design concept created by the award-winning design studio Afroditi Krassa.

The ground floor also houses an information point for the larger area, pointing to sites such as nearby Studio Weave’s mobile orchard The Hothouse and garden designer Tom Massey. Meanwhile, an ensemble of water fountains and a piece of art by Troika adorn the open plaza directly opposite the pavilion, completing this new offering on Stratford’s cultural and hospital scene. §


Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.