Opening of the Google Bay View campus

Google Bay View Campus by BIG and Heatherwick Studio reinvents the workspace

Google worked with architects BIG and Heatherwick Studio on the new Bay View Campus in Silicon Valley

The Google Bay View campus has opened. Architects Bjarke Ingels Group (BIG) and Heatherwick Studio worked with Google’s own design and engineering teams for the new Silicon Valley Campus, the first major campus the company has developed itself.

Sprawling over a sprawling 42 acres and located adjacent to Nasa’s Ames Research Center, the campus spans 1.1 million square feet and consists of 20 acres of open space, two buildings offices, an event space that can accommodate up to 1,000 people and short stays. housing for 240 employees.

“The idea of ​​the ‘desk’ has been ingrained for a long time,” says Thomas Heatherwick, founder and design director of Heatherwick Studio. “Yes, people have done different cosmetic treatments. But there hasn’t been a fundamental rethinking of the workplace on this scale. Our approach focused on the emotions of individuals and the imagination of teams and how you create a totally different working atmosphere.

This aesthetic takes shape in a building that balances the need for space to work with the possibility of collaborative communication. The emphasis on greenery and access to natural daylight and views from every office is intended to increase employee well-being; clerestory windows ensure the offices are in direct light, while automated blinds open and close throughout the day.

A ventilation system, on the other hand, uses only outside air, ensuring that there is no recirculated air, while thorough ventilation of products and materials minimizes toxins in the environment. .

“Our design for the new Google Bay View Campus is the result of an incredibly collaborative design process,” says Bjarke Ingels, Founder and Creative Director of BIG. “Working with such a data-driven client as Google has led to an architecture where every decision is informed by hard insights and empirical analysis.

“The result is a campus where the remarkable dragonscale solar canopies harvest every photon that hits the buildings; energy stacks store and extract heating and cooling from the ground, and even naturally beautiful flora are actually root zone gardens that filter and clean water from buildings. Overall, this is a campus where front and back of the house, technology and architecture, form and function have been fused into a striking new hybrid.

Sustainability is also a key part of the design, with an integrated geothermal pile system – the largest in North America – intended to cut carbon emissions by around half, while the campus is also fully electric. Practical solutions such as above-ground ponds and wind farms will help achieve Bay View’s goals of operating fully on carbon-free energy and replenishing 120% of the water it uses by 2030.

The local environment also benefits, with over seven acres of natural land, including woods and marshes, helping to restore habitat to the area, while the public can enjoy access to trails around the bay. §

Comments are closed.