Omar Gandhi designs the observation deck at Peggy’s Cove in Canada


Omar Gandhi Architect’s New Observation Deck Celebrates Canada’s Maritime Provinces

Architect Omar Gandhi led the design of Peggy’s Cove’s infrastructure improvement strategy, including a new accessible viewing platform located on a unique vantage point of the iconic Peggy’s glacial landscape Cove in Nova Scotia

With studios in Toronto and Halifax, architect Omar Gandhi is known for his distinct style, which often brings a modern twist to the rural vernacular. His work responds to regional architectural varieties and, facing the Atlantic Ocean, Peggy’s Cove’s infrastructure improvement strategy is one example. The project highlights the relief of Peggy’s Cove in the Canadian Maritimes, a narrow entrance carved into glacial granite formed by waves. Now on top of it, a new viewing platform elevates the shore’s awe-inspiring geological scale, with a view of Peggy’s Point Lighthouse, the famous red and white lighthouse built on top of granite boulders.

The small fishing village on the east shore of St Margaret’s Bay, near Halifax, Nova Scotia, would be named “Peggy’s Cove” in honor of the wife of an Irish immigrant who settled there in the 18th century. century. Historically, its landscape has been conducive to fishing, mining, logging, and agriculture. Today, it continues to be an active fishing community, as well as a popular tourist attraction on Canada’s east coast.

The rugged coastline terrain made it difficult for many to have an accessible view of the landmark. Beyond compliance with construction rules, the architects favored the principles of accessibility, with a unifying route linking the two main accesses to the site. In this way, the benefits of the views are extended to all locals and visitors to the cove. Seating spaces, a level platform, tactile indicators, and handrails are built into the design with a separate building offering public restrooms with large hallways and stalls, including changing tables for adults.

Following local coastal construction methods, the viewing platform blends in seamlessly with the wave-washed rock landscape. As it is built atop the ridges of the shore, the elevation of the bridge was crucial to maintain a level platform for the parking lot and disembarkation area – but also to provide protection against rising sea levels. guardrails with open netting and eastern white cedar panels were used to counter the prevailing high winds. The architects state that “extensive wave modeling has been undertaken to ensure that we have placed the main components at an elevation that provides protection against strong waves hitting the shoreline.”

The team continues: “The green spaces are enlarged with planters and landscaped areas, which use a mixture of native plant species, to support and support the local ecology and educate a wider audience about the unique biosphere of the coastal heaths. . “

Omar Gandhi and his studio design for Peggy’s Cove Infrastructure Improvement Strategy celebrate this awe-inspiring natural landscape through sensitive architectural intervention, as it unveils the picturesque and serene view of the Canadian maritime landscape. §


Comments are closed.