New projects feature new kitchen design and house extensions

Amazing additions: house extensions for enlarged living spaces

From striking additions to humble refreshments, the home extension is a beloved and indispensable staple in residential architecture; here we explore some of the more recent examples of the genre, from London to San Francisco

House extensions are an inventive and flexible way to expand a home, and with the period housing stock prevalent in many cities, they are also an architect’s bread and butter. They can be striking, or humble, tall or jewel, but always aim to improve the living space of their inhabitant. These attractive recent projects show new ways to expand a traditional home, bringing new life and light into a home through a new kitchen and living room. Explore with us some of the best home expansions of their genre in London and beyond.

House extensions create contemporary living spaces

The extruded house by MCK Architecture

Photography: Willem Rethmeier

The humble front facade of the Federation-era-style suburban house in Australia hides a dramatic rear extension from MCK Architecture. Nicknamed “extruded” because it takes the profile of the sloping roof of the original structure and transforms it into a double height, full width shell, the project is made from a solid construction. This gives the new space a significant thermal mass, without direct sunlight to heat it in summer. One end is fully glazed, the other clad in wood, with access to the original house, while the floors and walls are left in rough concrete. An elegant kitchen occupies one wall, with an outdoor barbecue appearing as an extension of the cabinets.

Curve call by Nimtim Architects

Photography: Megan Taylor

Nimtim Architects transformed a semi-detached house from the 1920s with what architects call a ‘unique joinery element’. The New Kitchen is a collection of plywood vaults, alcoves and cabinetry that creates a unique new element in the home without the need for a massive structural invention. Inviting the viewer to look through and explore the space, Nimtim layered the interior of the home with this meticulous assembly, creating a warm and inviting kitchen that prioritizes play and display,

West Square by Nick Leith-Smith

Photography: Juliette Murphy

For the extension of a listed Georgian house in south London, architect Nick Leith-Smith chose to accentuate rich materials and strong colors. The client, photographer Marcus Lyon, wanted the classic London extension, expanding the lower ground floor into the garden and using glass to make a connection between indoors and outdoors. Leith-Smith, who has extensive experience in setting up high-end stores for brands such as Manolo Blahnik, used bronze coatings and structural glass, ensuring every detail was rich and precise. The new glazed living space is connected to the new kitchen on the lower ground floor, with an opening providing a seamless connection, while a glass and bronze staircase connects the old to the new.

A Home for Sunday Lunch by Forgeworks

Photography: French & Tye

This north London project explores the open aesthetic of the modern kitchen extension, transforming the back of a Victorian terrace into a series of tectonic spaces that blend materials and shapes. Charcoal bricks, polished concrete, painted white wood, and new carpentry come together to unite the ground floor, with a variety of playful views across and through the new space. Careful planting increases the feeling of privacy.

Frame house by Amos Goldreich Architecture

Photography: Ollie Hammick

As the name suggests, the Framework House makes the most of the structure needed to extend a house into the garden. Combining white brick with a light-colored pine frame, the asymmetrical project weaves storage into the structure, maximizing the amount of space available. The garden terrace is also paved with bricks, while a reading niche cantilevered into the garden. The kitchen cabinets are a mix of standard custom fronts from Ikea and Holte Studio. A new green roof expands the perception of green space seen from the house.

Lankaster Gardens by Lumin Architects

Photography: Anna Stathaki

A modest proposal to increase the living space of this 1940s house in East Finchley, London, created a serene space under a new sloping roof extension. Lumin Architects used a muted color palette, with a kitchen in gray, navy blue, and natural wood finishes, complementing the cement floor. Large Crittall doors inside and out bring light into the original part of the house and connect the house to the garden.

Wraparound house by SAW and White Space

Photography: Paul Dyer

A Spanish Revival-style house in San Francisco has received a 21st-century makeover, courtesy of architects Spiegel Aihara Workshop (SAW). Wraparound House, the commission for a family of five, involved upgrading an existing house, adding space to accommodate group activities and entertainment, as well as stabilizing and tackling the land below, which was contaminated and needed to be repaired. Architects obliged, transforming this San Francisco home into a bright, generous six-bedroom abode that connects past and present, while reclaiming its site. The architects worked on the design both “vertically and horizontally,” they say. “Rather than just building on the new land, we saw the challenge as redistributing the soil vertically across the site, throughout the building. While many buildings have terraces, or balconies, or the like, we set out to maintain complete continuity of new flooring throughout the house, making sure that each roof is not so much the top. of something, but the bottom of something – new ground, ”says Dan Spiegel of SAW.

Franklin Road House by Jack McKinney Architects and Katie Lockhart Studio

Photography: David Straight

An Edwardian house in the Ponsonby district of Auckland, New Zealand received a 21st century facelift with a complete overhaul and a touch of minimalism – thanks to the monolithic architecture of an extension. The residence, a family home on Franklin Road, was designed by Jack McKinney Architects and interior specialist Katie Lockhart Studio, who drew on principles of Modernist architecture, and in particular tropical modernism, for warm interiors but without pretension of the project and the exterior of the new building, minimalist outline. The house now has a contemporary, monolithic rear extension, which illuminates the architectural garden to the rear, clad in light-colored stone, while making abstract reference to the heritage architectural forms of the original house and the neighborhood. wider beyond. Large glass surfaces and openings connect the new space with the green exterior and the swimming pool of the house.

§


Source link

Comments are closed.