Mid-Century Modernist Tropical House in South Jakarta

The Tropical House is Inspired by Mid-Century Modernism in South Jakarta

Dhsac Residence by Bitte Design Studio is a tropical home in South Jakarta, with distinct mid-century influences

This generous tropical home in South Jakarta by Bitte Design Studio merges the classic elegance of mid-century modernism with the expansive openings and wide, long roofs of traditional architecture in its climate zone. The Dhsac residence, a new private house, consists of two elements arranged at 90 degrees to each other; a brick box on the ground floor and a first floor protected by louvers and slats, all under a low-pitched roof.

The house favors the texture of materials, from patterned brick to the rhythm of slatted panelling, with large openings that open the ground floor onto the garden while remaining sheltered from tropical rains by the overhanging roof. .

The entrance is a tall, wide doorway set below the overhanging first floor, with a double carport forming a cave-like niche within the monolithic brick structure. This space is effectively the “front of the house”, containing utility areas, a powder room and an office, with a path leading across a linear pond into the main living space.

These rooms have higher ceilings and a lighter material palette. The open-plan space contains the kitchen, dining room and living room, all of which can be opened onto a large terrace overlooking the garden through a large sliding glass door.

The master bedroom is also on this level, a generous suite with its own dressing room and terrace. The master bath, hidden behind sliding doors, is defined by its long stone sink and another sliding door opening to a private plunge pool in the lush courtyard.

The main staircase is open and is under a large skylight. Below is a reflecting pool that creates an undulating light that reflects off the white walls.

Upstairs there is a gallery landing above the double height living room, with space for an office area overlooking the garden. Two en-suite bedrooms and a large roof terrace are also found on this level, with the glass-walled bedrooms hidden by a wall of vertical louvers.

Simple geometric patterns join the rich natural materiality. The ceilings are covered with thin wooden slats, while two walls of the double-height seating area are lined with square shelves.

These modules are carried upstairs to form shades for the balcony above. Voids also help airflow, while the wide roof shields occupants from direct sunlight.

Fixtures and accessories are a mix of key classics, including Eames lounge chairs, dining chairs by Marcel Breuer, lamps by Louis Poulsen, stools by Arne Jacobsen, and an Isamu Noguchi coffee table.

Lighting and accessories from Bitte’s own collections are also integrated into the design.

Bitte Design Studio was created in 2012 by Chrisye Octaviani, Agatha Carolina and Seno Widyantoro. The studio has won numerous awards and specializes in hospitality design, often creating a project’s furniture and interior fittings as well as the architecture.

The Dhsac Residence is a deft update of the materiality and richness of mid-century design, using light, protection and careful planting to create a series of strikingly intimate spaces. §

Comments are closed.