Denmark’s Villa Kirk is an expressive and futuristic home

Villa Kirk is a surrealist-inspired futuristic house in Denmark

Spol Architects designs ‘hedonistic’ house extension in Denmark, Villa Kirk, with curves and attitude galore

If you mix a ‘bat cave and a man cave in the shape of a melted Salvador Dalí watch’, you get this imaginative extension of a rather understated existing Danish house just minutes north of Copenhagen, according to Spol Architects. . Villa Kirk is now a futuristic home thanks to its eye-catching extension from the Brazil and Norway-based studio, led by the founding trio, architects Adam Kurdahl, Jens Noach and Raissa Bahia.

The project – which was awarded to Spol days after meeting client Kurdhal on Christmas Day 2016 – included the refresh and extension of a fairly traditional suburban residence, a property which had already undergone several redesigns, the last circa 2000. It reflects “traditional Danish architecture, with a wooden slat facade”, Kurdahl recalls. He and his team worked on a redesign that upended this conventional approach. The result is full of dramatic and expressive shapes that are more reminiscent of club chic than the typical home.

Futuristic house full of fun and drama

“The extension is a hedonistic space for playing, exercising and entertaining guests, and an exhibition space,” explains the architect. Clad in glass with state-of-the-art bespoke Sky-Frame windows, the new wing is made of steel and concrete, with soaring curves, high ceilings and custom sculptural features, such as the circulation core clad in wood and made to measure. manufactured furniture. The spaces are spread over three levels and include an entertainment area (with a bar, games corner and cinema) and a fitness center with a resident gym and sauna. An elevator connects two levels of exhibition halls which house the owner’s collection of classic cars.

“We tried to make a very warm and cozy space with very raw and natural materials, concrete, steel and wood. Due to the complex geometry and continuous shapes of the subsoil, we worked with the concrete engineers to develop a seamless design that could be poured in a single pour of concrete,” Kurdahl says of the materiality and prowess techniques encompassed in the bold design.

Both organic and futuristic, this Danish home extension surprises and delights. It’s a fun, domestic interior that flows seamlessly across the site, bringing together playful forms, luxurious living and nature through its views of the pool and garden beyond. §

Comments are closed.